wjd-sub

Weetjes over Portugal

Home » Over Lissabon » Weetjes over Portugal
mail twitter facebook
Deze weetjes over Portugal zijn handig als je een keer iets te presenteren hebt over de Wereldjongeren. Leuk en handig ook om in je speech of inleiding te verwerken!

Portugal is één van de oudste landen ter wereld

Sinds 1279, het jaar waarin Portugal en Spanje een vredesovereenkomst ondertekenden, heeft Portugal min of meer dezelfde landsgrenzen gehad als tegenwoordig. Het was één van de vroegste wereldmachten en het was in de zestiende eeuw de grote macht, evenals rivaal Spanje, met kolonies op alle continenten.

Lissabon is één van de oudste steden van Europa

Portugal is niet alleen één van de oudste landen, maar de hoofdstad Lissabon is na Athene (Griekenland) zelfs de oudste Europese stad.

De oudste boekenwinkel van Europa is in Lissabon

Als je op zoek bent naar de oudste Europese boekenwinkel, ga dan naar Lissabon. De Livraria Bertrand werd in 1732 geopend aan de Rua Garrett en is daar sindsdien gebleven. Bertrand is één van de grootste boekenwinkelketens geworden, met winkels in Portugal en Spanje.

Portugal heeft één van de oudste universiteiten van Europa

De Universiteit van Coimbra werd in 1290 gesticht door koning Denis van Portugal. Dit maakt het één van ’s werelds oudste universiteiten die nog steeds in gebruik zijn. Ondertussen is de universiteit twee keer naar Lissabon verhuisd – en weer terug naar Coimbra.

Portugees is één van de meest gesproken talen

Het Portugees is een Latijnse taal, net als Italiaans, Spaans, Frans en Roemeens. Het is één van de zes talen ter wereld die het meeste als moedertaal gesproken wordt: het wordt gesproken door ongeveer 230 miljoen mensen, in meer dan 10 landen, waarvan 9 landen Portugees als officiële taal hebben.

Portugal is de grootste kurkexporteur ter wereld

Portugal is de grootste exporteur ter wereld van kurkproducten. Ongeveer de helft van alle gebruikte kurk wereldwijd komt uit dit kleine land op het Iberisch schiereiland. Al eeuwenlang worden de kurk-eikenbomen, die zo typisch en karakteristiek zijn voor het Portugese landschap, verbouwd voor hun sponzige schors waarvan de kurk wordt gemaakt. Het meeste wordt gemaakt voor kurkenstoppers, maar je kunt in Portugal ook veel handgemaakte kunst gemaakt uit kurk vinden.

Portugese schoenen zijn populair

Portugal kent een oude traditie van schoenmaken, timmerwerk en straatleggen. Van deze vakmanschappen is het schoenmaken het populairst. Bekendheden zoals Rihanna en Pippa Middleton zijn gespot met schoenen van Portugese makelij. Een grappig detail is dat ook voor de productie van schoenen de Portugese kurk weer veel gebruikt wordt!

Port wijn is naar de stad Porto vernoemd en niet naar Portugal

In tegenstelling tot wat velen denken, heeft de beroemde zoete en vrij sterke Vinho do Porto uit de Douro vallei zijn naam niet aan ‘Portugal’ te danken, maar aan de stad Porto. Het is zelfs zo dat ook de naam ‘Portugal’ gerelateerd is aan Porto, aangezien de regio rondom Porto Portucale werd genoemd, voordat het een onafhankelijk land was.

De nationale muziek van Portugal is de Fado

De in 2011 door Unesco als immaterieel werelderfgoed verklaarde Fado is zonder twijfel de nationale muziek van Portugal. De naam ‘Fado’ stamt af van het Latijnse fatum, wat ‘lot’ of ‘bestemming’ betekent. Het is sterk gelinkt aan saudade: een Portugees woord dat een sterk nostalgisch gevoel verwoordt.

Het traditionele gerecht van Portugal is Bacalhau

Een traditioneel Portugees gerecht is gezouten en gedroogde kabeljauw, in het Portugees ook wel Bacalhau genoemd. Verrassend genoeg kan kabeljauw echter niet veel gevonden worden in de wateren rond Portugal, dat populair is voor verse vis en zeevruchten. Het nationale visgerecht van Portugal kan alleen maar in noordelijke wateren gevonden worden. Naar verluid kan de vis op 365 verschillende manieren bereid worden; één manier voor elke dag van het jaar.

Land van tegels

Portugal is ook bekend als het ‘land van tegels’. De Portugezen hebben er hun muren en vloeren dan ook rijkelijk mee versierd!

Portugal is een echt surfland

Portugal is één van de meest poplilaire surfbestemmingen ter wereld. In oktober 2011 ving de surfer Garrett McNamara de grootste golf (30 meter) ooit gesurfd bij Praia do Norte, in de buurt van de stad Nazaré.

Design website: Impulsar strategy & design. Fotografie: Ramon Mangold