wjd-sub

Over Lissabon

Home » Over Lissabon
mail twitter facebook
De Wereldjongerendagen 2023 zullen plaatsvinden in Lissabon: een grote, historische stad en de hoofdstad van Portugal. Het ligt aan de Atlantische kust, in de zuidelijke helft van het land. Het is het culturele, politieke en economische hart van Portugal en met 2,9 miljoen inwoners de grootste stad van het land. De stad is gebouwd op de noordoever van de rivier De Taag, die ontspringt in het binnenland van Spanje en – na een lengte van 1008 kilometer – bij Lissabon uitmondt in de Atlantische oceaan.

Cultuur en religie

De Cultuur van Portugal is veelzijdig, prikkelend en staat bol van de vele culturele en religieuze uitingen die zo kenmerkend zijn voor het land. Het Katholieke geloof is de grootste religie van Portugal. Het beroemde bedevaartsoord van Fátima – waar in 1917 Maria meermaals verscheen aan drie kinderen en waar in de aanwezigheid van duizenden mensen het beroemde zonnewonder geschiedde – is daarbij een echte steunpilaar en mag zelfs gelden als één van ’s werelds meest beroemde Maria-oorden, waar jaarlijks vele duizenden mensen naartoe gaan voor gebed, steun en troost. Of gewoon om in de warme nabijheid van Onze Lieve Vrouw te verkeren.

Fado

De Portugezen zijn erg trots op de cultuur van de Fado en op hun volksdansen. De Fado is een Portugees levenslied. De muziekstijl is tot wasdom gekomen in de armere streken van Lissabon en is een uiting van de zg. ‘saude’: een melancholisch maar ongrijpbaar verlangen naar iets dat onbereikbaar of verloren is. Later heeft de Fado zich in sommige delen van het land vertaald naar een variant die -naast melancholiek- ook een bepaalde, iets optimistischere feeststemmigheid uitdraagt.

Manualstijl

De Fado is echter niet bepaald het enige bijzondere aan de Portugese cultuur; het land heeft namelijk heel eigen, typerende bouw- en architectuurstijlen. Eén daarvan is de manualstijl, vernoemd naar koning Manuel I (1495- 1521). De manualstijl wordt gekenmerkt door zijn rijke versieringen en de toepassing van stijlelementen uit de Renaissance. Ook komen de late Gotiek en de Moorse cultuur in deze stijl naar voren. Dit is vooral terug te herkennen in de Azulejos (Geglazuurde aardwerk tegels), die je in veel Portugese huizen ziet op vloeren, muren en verwerkt in meubilair.

Eten en Drinken

De Portugezen hebben een rijke culinaire cultuur. Ze eten niet zelden buiten de deur; de meest uitgelezen visrecepten staan daarbij op het menu. Daarnaast kent de Portugese keuken een specialiteit in varkensvlees en geroosterd geitenvlees. De dranken blijven niet achter! Portugal staat natuurlijk bekend om de veelgeliefde Port en om vele voortreffelijke wijnsoorten, onder anderen Madeira. Verder houden de Portugezen ook wel van zoetigheid en gebakjes. Lees hier een paar bekende recepten die we voor je hebben uitgezocht!

Taal

Het Portugees is een taal uit het Latijnse taalgebied (zoals ook het Italiaans, Spaans, Frans en Roemeens). Als gevolg van de ontdekkingsreizen uit het verleden (onder anderen in verband met het bereiken van Brazilië door Pedro Álvares Cabral in 1500, lees hier meer over de geschiedenis van Portugal), wordt het Portugees ook gesproken in het enorme Brazilië. De Portugese taal toont verwantschap met het Spaans, maar heeft zich vanaf de 15e eeuw onafhankelijk verder ontwikkeld. Hieronder zie je alvast een aantal handige woordjes in het Portugees:

Nederlands

Portugees

Hallo

Olá

Goedemorgen

Bon dia

Goedemiddag

Boa tarde

Goedenavond

Boa noite

Dag

Tchau

Tot ziens!

Adeus

Ja

Sim

Nee

Não

Bedankt

Obrigado

Graag gedaan

De nada

Ik heet…

Eu chamo-me..

Ik kom uit…

Eu sou da…

Ik ben … jaar oud

Eu tenho … anos

Gerelateerde berichten

Design website: Impulsar strategy & design. Fotografie: Ramon Mangold