wjd-sub

Lissabon in highlights

Home » Over Lissabon » Lissabon in highlights
mail twitter facebook
Lissabon is rijk aan de meest prachtige en ondrukwekkende highlights, die de rijke historie van de stad openbaren, of juist uitdrukking geven aan het recente verleden of het heden van Lissabon. We zetten er hier alvast een paar voor je op een rij!

Mosteiro dos Jerónimos

Dit prachtige klooster is een hoogtepunt van de Manuelarchitectuur. Nadat de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama terugkeerde van zijn beroemde ontdekkingsreis en de zeeweg naar India opende, liet koning Manuel I rond 1501 uit dankbaarheid het klooster bouwen. Het zal dan ook niet verbazen dat het graf van Vasco da Gama zich hier bevindt. Het klooster werd tot aan 1834 bestuurd door de orde der Hiëronymieten (in dat jaar werden de religieuze orden in Spanje ontbonden).

Mosteiro dos Jerónimos

Cristo Rei

Dit enorme Christusbeeld is geïnspireerd door het nóg grotere en beroemdere beeld Cristo Redentor in Rio de Janeiro (daar vonden de WJD in 2013 plaats!). Het beeld is 28 meter hoog en staat op een enorm voetstuk, waardoor het uitkijkt en waakt over de zuidoever van de rivier De Taag – en over de stad Lissabon. Het beeld werd tussen 1949 en 1959 gebouwd door Francisco Franco, in opdracht van de toenmalige premier Salazar.

Cristo Rei

Torre di Belém

Midden op de rivier De Taag werd tussen 1514 en 1520 deze even grandioze als robuuste toren gebouwd. Evenals het bovengenoemde Mosteiro de Jerónimos werd de Torre di Belém gebouwd in de periode van de grote Portugese ontdekkingsreizen, in opdracht van koning Manuel I. De toren werd dan ook een symbool van de Portugese expansie en een vertrekpunt voor de zeelieden die vertrokken voor nieuwe, verre reizen. De toren herbergde in vroeger tijden o.a. een gevangenis en opslagruimten voor wapens.

Torre di Belém

Elevador de Santa Justa

Rond 1900 werd deze magnifieke, gigantische lift gebouwd, in Neogotische stijl, door de Franse architect Raoul Mesnier du Ponsard; een leerling van Alexandre Gustave Eiffel. De lift is opgetrokken uit ijzer. Een fraaie, met hout versierde liftkooi brengt je naar het hoogste punt (op ongeveer 45 meter hoogte), waar zich een uitkijkpunt bevindt met een prachtig uitzicht over de stad.

Elevador de Santa Justa

Castelo de São Jorge

In 1147 werd Lissabon op de Moren heroverd; het fort dat de Moren in de stad achterlieten werd door koning Afonso Henriques omgebouwd tot verblijfplaats voor de Portugese koningen. Dit ging vervolgens dienstdoen als theater, gevangenis en wapen-opslagplaats toen koning Manuel I in 1511 een nieuw, luxueuzer paleis liet bouwen. De grote aardbeving van 1755 vernietigde een groot deel van het hele complex, maar onder premier Salazar werd in 1958 een grootscheepse restauratie uitgevoerd, waardoor het Castelo de São Jorge vandaag de dag te zien is in zijn oorspronkelijke glorie.

Castelo de São Jorge
Design website: Impulsar strategy & design. Fotografie: Ramon Mangold