Een Nederlands Wereldjongerendagen-kruis? Hoe zit dat precies? Misschien is het je opgevallen dat er meerdere WJD-kruizen in omloop zijn. Dat klopt! Het is namelijk praktisch onmogelijk om het originele kruis dat de paus aan de jongeren gaf overal in de wereld tegelijk in te zetten.
Een eigen WJD-kruis voor Nederland
Maar dankzij het kundige werk van Bart Schilders heeft ook Nederland sinds kort een eigen WJD-kruis. Vanuit zijn werkplaats in Oisterwijk heeft hij een exacte kopie van het origineel vervaardigd. In 2008 reisde Bart voor het eerst mee naar de Wereldjongerendagen, dat jaar in Sydney. Sindsdien gaat hij vrijwel elke editie mee; naar de WJD 2023 in Lissabon voor het eerst als logistieke vrijwilliger van de projectgroep van de reis van Jong Bisdom Den Bosch.
Als meubel- en interieurbouwer weet hij wel één en ander van houten constructies! Zo weet hij bv. dat je geen zware houtsoort moet gebruiken, zoals eiken, maar een lichte soort. In dit geval Abachi hout, zodat het gemakkelijker te vervoeren is. Dat ‘gemakkelijk vervoeren’ is volgens hem nog steeds een uitdaging..! Vooral als je het wilt meenemen in het vliegtuig.
Een interessante onderneming
En laat dát nu juist de eerste tocht zijn die het kruis gaat afleggen! Het kruis reisde namelijk samen met een groep katholieke studenten mee naar het jongerencentrum van de WJD in Rome. Daar werd het, in de nabijheid van het originele WJD-kruis, ingezegend en vervolgens officieel uitgezonden naar Nederland. Hoe deze tocht precies verliep? Dat was een ‘interesante onderneming’, aldus Bart. Het kruis is in twee stukken te vervoeren. Maar het langste deel is alsnog bijna vier meter lang…!