Nederlands WJD-kruis in Rome ingezegend
Een groep van 27 studenten van de Katholieke Studentenvereniging Nijmegen (KSN) reisde onlangs af naar Rome voor de inzegening van het Nederlandse Wereldjongerendagenkruis. In oktober en november dit jaar maakt dit grote houten kruis een tour door alle bisdommen van Nederland.
Heel wat bekijks
Jakob Ruiter is één van de studenten. “Een kruis van een kleine vier meter lang trekt heel wat bekijks op vliegvelden en in het openbaar vervoer,” weet hij nu. Hij spreekt van een “eerste avontuurlijke etappe” die het kruis heeft afgelegd. Hij vertelt erover met een glimlach: “Het kruis was bijgeboekt als een sportartikel, omdat het niet verstuurd kon worden vanwege de lengte van bijna vier meter. We hebben heel wat hilariteit beleefd rondom het inchecken. De lift in Rome is namelijk niet groot genoeg voor het kruis. Na heel wat op en neer geloop naar balies en medewerkers (en een dozijn schietgebedjes) werden we uiteindelijk geholpen door een enorm vriendelijke beveiliger. Ze nam ons mee via de personeelsingang ‘backstage’ bij het vliegveld, waardoor we uiteindelijk het kruis alsnog hebben kunnen verschepen.”

Teamwork en doorzettingsvermogen
“Het was sowieso best wel een onding om te vervoeren eigenlijk. Een afstand van 3,5 km binnen Rome is normaal gesproken binnen no-time overbrugd. Maar met een kruis van deze afmetingen was dat anders. We hebben op de dag van de zegening alle vervoersmogelijkheden geprobeerd maar we mochten nergens mee. De bus was te vol, bij de metro werden we gestopt door de beveiliging, de taxichauffeur grinnikte en wimpelde ons af (in alle eerlijkheid was zijn Ford Fiesta misschien ook niet groot genoeg), dus moesten we lopen. Een tocht van een klein uur in 40 graden zon is redelijk taai, maar goed, we hadden moeten weten dat het dragen van een kruis in figuurlijke en letterlijke zin een kruis is om te dragen. Met wat teamwork en doorzettingsvermogen komen we er uiteindelijk wel. Het was wel bijzonder om het ook echt bewust mee te maken. Zo proef je toch een spatje van wat Jezus voor ons heeft gedaan (al was zijn lijden natuurlijk een tandje of duizend zwaarder).”

Een offer dat je aan het denken zet
Sophie Beekhuizen, een van de andere studenten, haakt daarop in. “Wij konden met een groep van acht mensen afgewisseld het kruis dragen. Dat is onvergelijkbaar met wat Jezus meemaakte. Hij werd eerst gemarteld, moest een nog zwaarder kruis dragen en in het Heilig Land was het zo mogelijk nóg warmer. Voor ons was het een ‘offertje’ dat we moesten brengen. Maar het zet je wel aan het denken wat Jezus voor ons heeft overgehad en hoeveel Hij van ons houdt.”
“Er waren ook enkele zegeningen qua logistiek,” vervolgt Jakob. “De treinrekken bleken namelijk precies van de juiste maat om het kruis te vervoeren. Ook ging het inchecken in Brussel enorm soepel en hadden we het kruis op 10 minuten lopen van het station in ons hotel staan. Al ben ik wel blij dat het kruis nu uit onze handen is en weer veilig terug in Nederland.”
De eerste stappen met het WJD-kruis zijn nu gezet. Van 14 oktober tot 6 november 2022 wordt de pelgrimstocht van het kruis voortgezet, door de Nederlandse bisdommen. Op tientallen plaatsen in heel Nederland wordt een jongerenprogramma gehouden waarbij het kruis centraal zal staan. De WJD-kruistour is onderdeel van de voorbereidingen op de Wereldjongerendagen 2023 in Lissabon.