wjd-sub

De Geschiedenis van de Wereldjongerendagen

Home » De Wereldjongerendagen » Geschiedenis van de WJD
mail twitter facebook
De Wereldjongerendagen zagen het levenslicht in 1984, toen paus Johannes Paulus II de jongeren van de wereld uitnodigde om op Palmzondag van dat jaar naar Rome te komen. 300.000 jongeren beantwoordden de uitnodiging van JP2 en vulden op 15 april 1984 tot in alle uithoeken het Sint-Pietersplein.

Het vervolg

Al het jaar daarop, in 1985, zag de tweede editie van de WJD het levenslicht. Opnieuw nodigde de paus de jongeren van de wereld uit om naar Rome te komen. De Verenigde Naties hadden het jaar 1985 uitgeroepen tot het ‘Internationaal jaar van de Jeugd’. De paus maakte daarvan dankbaar gebruik; een extra aanleiding om de jongeren in Rome uit te nodigen.

Het antwoord van de jongeren

Opnieuw kwamen de jongeren massaal naar Rome. De beide events waren een overweldigend succes en smaakten naar meer, voor de jongeren – en zeker ook voor paus Johannes Paulus de 2e. Twee jaar later, in 1987, ontmoetten zij elkaar dan ook opnieuw, ditmaal in Buenos Aires, Argentinië. 1.000.000 jongeren kwamen daar bijeen rondom de paus, ditmaal voor twee dagen (11-12 april 1987). De naam van de Wereldjongerendagen was definitief gevestigd.

Alle continenten

De WJD vonden daarna plaats op alle continenten; van Częstochowa (Polen), Denver (Verenigde Staten) en Manilla (Filipijnen) tot aan Parijs (Frankrijk), Sydney (Australië) en Rio de Janeiro (Brazilië). Tijdens de WJD in Manilla waren op het hoogtepunt wel 5.000.000 mensen aanwezig! De WJD worden elke keer in een ander gastland gehouden (om en om in Europa en daarbuiten). Klik hier voor een overzicht van alle WJD-edities tot nu toe.

Lissabon 2023!

Aan het eind van elke WJD wordt door de paus bekend gemaakt wat het gastland is voor de volgende editie. Aan het slot van de Wereldjongeren 2019, in Panama, maakte paus Franciscus bekend dat de WJD in 2022 in Lissabon zou plaatsvinden (vervolgens verplaatst naar 2023, ivm. Covid ’19). Zien we je daar?!

Design website: Impulsar strategy & design. Fotografie: Ramon Mangold